rozhovory

Dobrý den, Simono. Dostala jsem na Vás tip od jednoho z Vašich spokojených klientů, a tak jsem se rozhodla zjistit více o Vaši práci a co všechno taková práce interiérého designéra obnáší. Na co se mají lidé, potřebující vaši pomoc, připravit a také kolik si mají připravit. Tak jdeme na to?

"Dobrý den ,-) Pojďme na to."

Dnes se klade velký důraz na moderní a vyladěný interiér. Váhají lidé vzít si na pomoc při zařizování návrhu nového i rekonstruovaného bytu bytového architekta a designéra ?

"Služby interiérového designéra jsou mezi Čechy stále oblíbenější. Naše služby jsou vlastně první investice do nového domova, je jedno, zda klienti rekonstruují, staví, nebo mají v plánu  pouze reorganizaci (tzv. redesign :-)   ). Zájem o moderní a stylový design interiéru zažívá svůj boom, na což pružně reaguje i nabídka nás, bytových designérů. Myslím si, že je to tzv. "vlej vylej" co do počtu lidí, kteří naše služby využijí, nebo přemýšlí o nich, a těch co naše služby zavrhují."

Co by jste řekla těm, co Vás zavrhují, nebo dávají přednost s tím bojovat sami?

"Hlavní důvod je ten, že interiérový designér dokáže předejít možným komplikacím. Čím vyšší částku do svého domova plánují jeho majitelé investovat, tím více se jim vyplatí poradit se o ní hned v úvodu s profesionálem. Z praxe vím, jaké ty komplikace jsou a jaké mohou nastat. Vím jak jim předcházet, jak postupovat. Toto se týká především zajištění realizace, předání již navrženého prostoru jeho majitelům "na klíč". Od toho se odvíjí také otázka času, čím méně komplikací, tím více ušetřeného času a tím pádem ušetřeno i peněz."

Myslíte si, že každý interiérový designér je profesinál a každý nabízí stejné služby?

"Musím říct, že práce designéra zdaleka nezačíná až u interiérového návrhu a plánu. Ten pravý profesionál a také vhodný partner pro realizaci vysněného domova, by měl umět pomoci ještě před samotným pořízením nemovitosti. Samozřejmě za předpokladu, že o to budou mít klienti zájem. Spolupracuji s realitními agenturami, tudíž mám i větší přehled o nabízených realitách. Rady interiérového profesionála oceníte především tehdy, když si nevíte rady, jakou nemovitost pořídit, či si nejste jisti, zda jste si vybrali správně. Práce se světlem, stylem, dispoziční řešení bytu, domu, rozmístění jednotlivých interiérových prvků, bytový design, s tím se setkávám každý den, a proto se nebojte těchto služeb využívat hned od začátku.

Zda je každý stejný? Ne. Doporučila bych si pročíst jeho nabízené služby, reference a také si projít jeho již realizované zakázky či návrhy, abych viděla, zda mi jeho styl sedí, zda je ten pravý pro mě. Já osobně preferuji první schůzku zdarma, je nezávazná, klient mi sdělí své přání, seznámíme se s prostorem, se kterým mám pracovat. Již u této schůzky poznáme, zda si vzájemně sedíme, či ne. Pokud máme s klinetem rozporuplné názory, snažím se vždy vysvětlit, proč tak či onak na daný interiér. Důležité je ujasnění stylu, atmosféry interiéru a barevného akcentu nábytku a doplňků. Samozřejmostí je také návrh interiéru na míru v případě, že si klient přeje bydlet originálně, nebo potřebuje atypické řešení. Pokud klient vlastní svůj nábytek, je nutné s ním při návrhu interiéru také pracovat. "

Co kompromisy?

"Co se týče kompromisů, dá se s nimi pracovat, ale vždy platí, že pokud ustoupíme někde, musíme zase jinde přidat. Ano, dá se například vytvořit krásný, originální interiér i přes nízké finančí náklady, kdy se například pořídí základní nábytek v jakémkoliv prodejním řetezci a různými doplňky, jako jsou například zrcadla, úchytky, sklo, lze tento kus nábytku změnit v originál, designový kousek."

Jak dlouho taková spolupráce s interiérovým designérem trvá?

Taková spolupráce je, aspoň v mém případě, nekonečná. Vždy jsem mým klientům nápomocna nejen při návrhu, při jeho realizaci, ale i po něm. Mohu kdykoliv poradit a to i bezplatně ,-) K návrhu, který jsem pro ně zhotovila, vytvořila, nebo i realizovala mají mé poradenství zdarma. Časové rozpětí je různé. Pokud vyhotovuji pouze návrh, tento proces trvá 2 - 4 týdny. Záleží také na tom, zda jej vyhotovuji on-line, nebo osobně. Při zajištění realizace závisí na rozsahu prací. Také je důležité to, jak dlouho předem se klient ozve. Doporučuji tak cca 3 měsíce před zahájení samotné realizace a termín si zarezervovat. Kdybych měla uvést příklad, tak samotná realizace rekontrukce bytu 3+1, od pokládky podlah, posunutí elektra přes nanesení nových omítek až po konečné dekorování trvá tak 2 - 4 týdny.

Čím podrobněji je připraven návrh a naplánována pracovní činnost, tím méně času bude zapotřebí. A jak jsem už řekla, čím méně času, tím bude ušetřeno i více peněz. Otázka peněz stále stojí za našimi zády, a otázka rozpočtu zajímá všechny mé klienty. Musíme se pořád na tento rozpočet ohlížet. Je jedno, zda navrhuji interiér s rozpočtem do 100 tis. nebo interiér s rozpočtem do 1 milionu.

Přivedla jste mě nepřímo na otázku... kolik stojí vaše služby?

Samozřejmě služby, které interiérový designér poskytuje, něco stojí, ale v celkovém měřítku dokážeme ušetřit našim klientům mnohem více, než stojí naše služby. Ceny za vyhotovení návrhu se výrazně liší. Liší se také služby, které interiérový designér poskytuje, liší se také práce, nás, interiérových designérů a musíme také přihlédnout i k zeměpisné poloze. Naše země je malinká, ale i přesto v každém kraji jsou ceny různé. Četla jsem zrovna včera jednu studii a tam se uvádí průměrné ceny v každém kraji. Mám ji tady připravenou. Můžeme se na toto cenové rozpětí napříč naší malinkatou zemí podívat.

Jako jednoznačně nejdražší vychází dle studie návrhy interiérů od designérů ze Zlínského kraje, nejméně pak stojí služby profesionálů v Olomouckém kraji. Ale i tak je to různé designér co designér ,-)

Cena vizualizace interiéru od bytového designéra v jednotlivých krajích vč. DPH

  • Olomoucký:                15 200 - 26 400                                      Plzeňský:        26 000 - 35 800
  • Ústecký:                      16 500 - 23 000                                     Jihočeský:       26 400 - 35 400           
  • Vysočina:                    19 000 - 27 000                                      Středočeský:   27 800 - 38 500
  • Královéhradecký:      20 000 - 24 800                                      Praha:               33 200 - 50 200
  • Karlovarský:               21 920 - 27 320                                       Pardubický:      34 900 - 36 900
  • Moravskoslezský:      22 125 - 30 000                                      Zlínský:             38 500 - 40 500
  • Jihomoravský:           23 920 - 33 520                                      Liberecký:        24 000 - 30 200
  • Cena vizualizace je určena na modelovém příkladu bytu o rozloze 60 m².
Minulý týden jsem se setkala s kamarádkou a vybírá si nový byt. Zatím se chce osamostatnit a  zařídit si garsonku v centru města. Ale je ten typ, co vůbec nemá představu, kam si pověsit obrázek, a kam položit polštář ,-) Jakou zvolit kombinaci barev. Prostě je naprostý intériérový analfabet. Ale i přesto chce mít byt krásný, originální a útulný. Jak si má toho pravého partnera přes interiérový design vybrat?

"Nikdy bychom neměli zapomenout na to, že v bytě či domě, který si vybavíte, budete trávit podstatnou část svého života. V naprosté většině případů se proto nevyplatí snažit se za každou cenu co nejvíce ušetřit. Na výsledku je to téměř vždy poznat. Cenu bychom nikdy neměli brát jako jediné rozhodující kritérium. Výběru designéra je nutné věnovat také dostatek času. I přes počáteční investici v konečném důsledku ušetří peníze, čas a nervy."

Slyšela jsem už takové názory, že než si najmout interiérového designéra, tak si zajdu do koupelnového, či kuchyňského studia, nebo využiji služby přímo daného prodejce...

"Tady je rozdíl. Interiérový designér je člověk, který nahlédne do soukromí klienta a bude se mu věnovat třeba i několik měsíců. Je nezávislý na daném nábytku, dokáže zkombinovat vše dle přání klienta, jeho stylu a stylu domu a doplnit i barvy místnosti, dveří, oken, dekorace a vlastně vytvoří domov od A až po Z. Návrh od prodejce například kuchyní, nebo sedaček ve většině případů je pouze návrh ustavení v prostoru, ale nekombinují již zde právě barvy a dekorace v místnosti, nebo lehké propojení jednotlivých zón či pokojů v bytě nebo domě. Pokud by chtěl mít klient návrh naprosto vychytaný s vychytávky daných studií a prodejců, můžou se služby designéra s jejich služby prolnout a vytvořit tak návrh, který bude sladěn jak s celým interiérem domu, bytu a jeho stylem, tak s jednotlivými prvky klasickými pro jednotlivé prodejce. I s tímto mám zkušenosti"

Takže vlastně investice do služeb interiérového designéra může s pořízením či úpravami bydlení výrazně pomoci.

"Ano. Ještě bych chtěla říct, že klienti mohou náklady spojené s využitím služeb odborníků na bydlení, mezi něž patří také interiérový designér , v rámci rekonstrukce či výstavby hradit i z určitých úvěrů určených na bydlení, stačí se zeptat."

Děkuji za tip. Určitě si jej budu pamatovat. Děkuji za Váš čas a rozhovor. Objasnění pojmu interiérový designér a také zachycení Vaší práce. Přeji hodně spokojených klientů a zakázek a zase, pokud budu mít nějaké otázky týkající se interiérového designu, ozvu se.

"Já děkuji. Spokojenost mých klientů stavím na první místo. Když je spokojen můj klient, jsem spokojená i já. Když mi po vyhotovené práci řeknou, že jsou rádi za to, že si mě našli, že jsem vystihla jejich přání a potřeby a vytvořila jim domov, přesně jaký si přáli, nakopne mě to a mám úžasný pocit, že jsem byla platná a někomu jsem mými  schopnostmi, zkušenostmi a designérským citem pomohla. ,-) "

© 2016 deSigndeco, návrhy interiérů, Dělnická 711, 735 31 Bohumín
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky